De kracht van beeldende wijsheid

Door een vraagstuk, probleem of een situatie beeldend te maken, worden processen en boodschappen simpeler weergegeven en verhelderd. Je hoeft het dan niet overal over te hebben en kunt de diepte ingaan in wat je letterlijk ziet. Tekeningen zorgen ervoor dat wat in de onderstroom of onderbewuste leeft en een rol speelt, meer zichtbaar wordt. We zijn bij complexere vraagstukken geneigd alles met ons hoofd uit te leggen, te analyseren en te (be)oordelen. Soms wordt het ‘probleem’ daardoor eerder groter dan kleiner. Maar wat gebeurt er als we die complexiteit of verschillende perspectieven en ingewikkelde wollige termen in een praatplaat vastleggen? Wat zien we dan en wat voor gesprek kunnen we dan voeren? Door een beeldende evaluatie te maken, zie je in één oogopslag wat er aan de hand is, wat anders kan en wat we van kunnen leren. Emoties kun je heel goed uitbeelden met icoontjes, een boos poppetje, eentje die lacht of de mond wordt gesnoerd. Door het te koppelen aan een icoontje of een metafoor, haal je de hitte uit een situatie. Je hoeft je niet uit te spreken. Je slaat daardoor niet dicht en je voelt je niet bekeken. Het beeld vertelt hoe jij je voelt. En misschien zijn er meerdere teamleden die zich hetzelfde voelen. Op het moment dat het getekend wordt, dan pas zie je: hé jij voelt je groot en ik voel me klein. Wat een verschil. Het gaat dan over het groepsgevoel en niet over de persoon. Je haalt de wijsheid van de groep naar boven. Het blijft niet sluimeren, maar wordt het zichtbaar en kun je sneller bijsturen en bijstellen.

Stel dat je zo’n complex verhaal moet lezen? En daarna moet samenvatten voordat je er echt iets mee kunt? In een verslag van 50 pagina’s. Dat wordt al snel een brij. Maar geef je het probleem/vraagstuk/evaluatie/jaarplan/missie en visie weer in één plaat, dan is het direct helder en kun je het daarover hebben. Het grijze gebied wordt concreter. Ingewikkelde overheidsprocessen zouden hier veel baat bij hebben! Dus Belastingdienst…
Maar ook de administratieve processen en onduidelijkheden binnen de hulpverlening hebben baat bij deze manier van communicatie. Want tja, wie wordt er nu niet blij van overzicht, helderheid en plaatjes? Die doelgroep is daar ideaal daarvoor.

Waarom is beeld belangrijk? Het creëert overzicht, iedereen begrijpt het dus je spreekt een grote doelgroep aan. En niemand zit te wachten op het doorakkeren van verslagen. Dat wil overigens niet zeggen dat beeld en tekst niet samengaan. Soms is het ene nodig en kan het versimpeld worden door een zakelijk tekenaar in te schakelen. Veel mensen zijn beelddenkers en visualiseren alles in beeld. Dus zij hebben een groot belang bij tekeningen. Kost hen veel minder moeite.

Nina is naast zakelijk tekenaar, mindset wizard bij het Reflectielab en gebruikt haar tekenkunsten bij het visualiseren van een vraagstuk. Ze gaat echt met de ander aan de slag. Door in te voelen, mee te gaan, kritische, verdiepende vragen te stellen, krijgt het handen en voeten. Ze faciliteert dit proces door het inzichtelijk te maken. Zonder oordeel.

‘Je ziet het ook pas áls je het ziet’
– Nina –

Summer en Nina de Bruin hebben een toffe podcast opgenomen dat gaat over de kracht van beelden en zakelijke tekeningen. Nina is zakelijk tekenaar, maakt praatplaten, visuals en geeft tekentrainingen waarmee ze mensen leert hun eigen werk te versimpelen. Je luistert de podcast hier!