Of je nu achter je bureau zit, in een vergadering, bij een training, een weekstart hebt of in een teamoverleg zit. Het is hét moment waarop je bewust kunt inzoomen op jezelf, op de omgeving en op de vraag waar je voor staat. Een goede check-in kost misschien aan de voorkant tijd, maar levert aan de achterkant heel veel ruimte en inzicht op. Het voorkomt gedoe, omdat je wat onderwater speelt en niet gezegd wordt naar boven haalt.
Een check-in kun je dus voor jezelf doen, je team, de groep, je gezin etc. doen. Een waardevol moment om je te verbinden. Wat speelt er vanbinnen? Wat gaat er in je om? Voor welke gezamenlijke opdracht staan jullie als team? Wat moet er nog gezegd worden? Het geeft je ruimte om in te zoomen, maar ook om uit te zoomen. Het geeft ruimte en lucht om te delen wat leeft. Het geeft dus ook de mogelijkheid om info die al sluimert en al wel een plek aan tafel heeft, maar niet gezien of benoemd wordt dus onbewust aanwezig is, om die boven tafel te krijgen. Die stimuleert de onderlinge communicatie, een diepere interactie en daarmee de opbouw van de relatie. Het gaat echt ergens over, een positieve focus. Het draagt bij aan de effectiviteit: je bespreekt wat er echt besproken moet worden. JE hebt aandacht voor iets wat onbewust aandacht nodig heeft. En bewustzijn van de gezamenlijke opdracht en belangen. En daardoor ook aan het samen-gevoel. Je wordt je meer bewust van vragen die in je leven. Vaak door de waan van de dag vergeten we om daarbij stil te staan. Het zorgt ook voor transparantie en openheid. Er blijft niets sluimeren.
Check-in-vragen
Als je weerstand voelt bij een check-in, omdat het te lang duurt kun je de check-in ook gebruiken om heel specifiek vragen te stellen over wat volgens jou het belangrijkste agendapunt is. Doe je dat tijdens een vergadering? Dan weet je zeker dat iedereen gehoord wordt en heb jij als begeleider ook informatie over wat er speelt en leeft en waar je wat mee moet. Je kunt zelf een check-in-vraag stellen of je laat je inspireren door deze check-in-vragen. Dit zijn vaak dualiteit-vragen. Vragen die twee kanten belichten. Zodat je beide wijsheden kunt gebruiken.
- Waar mag meer rust naartoe? En wat verdient meer actie? Rust en actie in balans, bijvoorbeeld bij een drukke vergaderdag.
- Welk verzoek heb ik deze week aan mezelf? En welk verzoek heb ik aan de ander?
- ‘Welke schaduwkant mag ik vandaag meer in het licht zetten?’ Een goede vraag als je last hebt van patronen of onzekerheid, boosheid, werkdruk. Waar verdient meer aandacht? Ook een mooie vraag als je vraagstukken van anderen bespreekt (onderwijs, zorg).
- ‘Waar zeg ik nee tegen door hier vandaag te zijn? En waar zeg ik ja tegen?’
- Wat wordt niet gezegd, maar voel ik wel? Hier gebruik je je lijf als instrument.
- Waar ben ik trouw aan door hiermee bezig te zijn? Gaat in op normen en waarden en gevoelens van loyaliteit.
- Waar ben ik vandaag beschikbaar voor en waarvoor niet? Een interessante vraag als je werkdruk ervaart.
- Wat kost mij energie en wat geeft mij energie?
- Of als het gaat over de verschillende rollen en stemmen die jij in je hebt: Welke ik voert vandaag de boventoon? Mijn hart, mijn hoofd, mijn ego of mijn overtuiging?
- Naar wie of wat mag meer geluisterd worden?
- Waar kijk ik naar uit en vol ik mij in uitgedaagd?
- Wat wil ik afsluiten zodat iets nieuws gestart kan worden? Heel duidelijk de polariteit: afscheid en start.
- Wat heb je willen zeggen, maar stilgehouden?
- Waar word ik blij van en wil ik laten groeien?
Begeleid je dit proces? En heb je het idee dat het lang duurt of dat er te veel over de check-in gepraat wordt, kun je deze stelregels hanteren. Ze komen uit Deep Democracy.
- De facilitator start met de check-in-vraag en ook met het beantwoorden van de vraag. En vertelt de groep wat de bedoeling is. Iedereen krijgt de ruimte om zich te uiten.
- Je kunt hiervoor een tijdslimiet instellen. ‘We hebben … per persoon om iets te vertellen.’
- Je kunt de popcornstijl hanteren. Wie wil beginnen, mag beginnen. Dat gaat vaak organisch. Gaan mensen tegelijk praten? Dat lost zich vanzelf op. Het hoeft niet ongemakkelijk te zijn.
- Op het laatst kan de facilitator feitelijk opsommen welke wijsheid hij heeft opgehaald. Niet op de persoon, maar in het algemeen wat er is gehoord.
Daarmee heb je dus al de wijsheid in iedereen naar boven gehaald en weet je wat er speelt.
Inspiratievormen
Een check-in kan ook met metaforen zoals bijvoorbeeld kaartjes, kleuren of symbolen om de dag te belichten. Je kunt in een ruimte gaan staan, waardoor je het fysiek ervaart als je een vraag nadoet of speelt. Of je doet een rollenspel, bijvoorbeeld bij een training. Of een ‘gesprek op voeten’: iedereen krijgt de ruimte om iets te zeggen. Je mag door de ruimte lopen of bij elkaar staan.
De check-out
Je wilt bij een training, intervisie of vergadering graag een positieve afronding. Heeft juist de ruimte om terug te komen op je startvraag. Zou je de vraag nu anders beantwoorden? Of de check-out-vraag: Wat wil er nu nog geuit worden? Wat was voor mij het meest succesvol? Waar heb ik mij het meest over verbaasd? Welk inzicht neem ik mee? Waar heb ik mij over verwonderd en waar voelde ik mij in uitgedaagd? Welk gevoel of gedachte resoneert? Welke vraag is nog onbeantwoord gebleven? Hoe effectief was deze bijeenkomst en wat was mijn bijdrage? Zijn er nog bepaalde ideeën of informatie die je nog beter zou willen begrijpen? Waar kijk ik met verwondering op terug? Ook een mooie vraag voor jezelf als je de dag wilt afsluiten. Echt, het hoeft niet lang te duren.
Wil jij ook een goede start? En je verdiepen in een zinvolle check-in? Luister dan de hele podcast hier.