Patronenreflectie

Herken je patronen

Wat zijn jouw patronen? Wanneer zijn ze ontstaan? Waarom heb je ze? En wat ‘moet’ je ermee? In de patronen podcast vertel ik je alles over patronenreflectie. Het herkennen van ingesleten patronen, onbewuste automatismen en waar dienen ze eigenlijk voor? Wat kun je ermee?

We hebben het over patronen als je in verschillende systemen zoals werk, gezin of je sociale omgeving steeds dezelfde rol of positie inneemt. Patronen zijn emotionele, terugkerende processen die samenwerken om iets te bereiken. En jij laat daarin steeds hetzelfde gedrag zien. Het is een mechanisme. Misschien herken je dit patroon wel in je team, organisatie of bij jezelf? Altijd druk zijn. Zorgen voor, (pro)actief zijn en problemen en verantwoordelijkheden van anderen dragen. Het willen oplossen. Maar door steeds de aap van een ander op je schouders mee te slepen, raak je beetje bij beetje uitgeput.

En als je ‘m bij jezelf herkent, heb je die dan al van jongs af aan? Kun je dat herleiden? Werd het van je verwacht of kreeg je er iets voor terug? Want patronen willen bestaan en keren daarom steeds terug. Ze zijn een reactie op iets wat niet lekker zit. Een onrust in jezelf of een overreactie. Het is de moeite waard om dat eens onder de loep te nemen. Om belemmerende patronen te ontregelen, moet er een belletje gaan rinkelen dat je het wilt veranderen. Als je je daarvan bewust bent, stel jezelf deze 5 reflectievragen.

  • Wat komt steeds terug?
  • Sinds wanneer is het patroon er?
  • Bij welk ander patroon hoort het?
  • Wat wordt er in stand gehouden?
  • Wat is de boodschap van het patroon?

Een patroon zie je ook vaak ontstaan tussen mensen. In casussen en bij conflicten. Hoe ga je om met vraagstukken? Hoe wordt er binnen een team gecommuniceerd? Wat is jouw rol en wat ben je altijd geneigd om te doen? Dat zijn patronen. En heb ik er wat aan of verlies ik er iets mee? Die reflectie en dat bewustzijn maken het verschil als je weer tegen eenzelfde situatie aanloopt.

Wil je meer weten over patronenreflectie? Luister hier naar de boeiende podcast!