Ontwikkel carrousel 

– 4 dagdelen – 

Wil je aan de slag met jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling en tools die jou als sociale professional ondersteunen in je “vakmanschap” met oog voor reflectie, ontwikkeling en verdieping?

Dan zijn deze dagdelen ideaal voor jou.

Effectief werken

Aan de hand van de 7 pijlers van Stephen Covey aan de slag met effectiviteit. Hoe pas je dat toe in jouw werk? Wat vraagt dit van jou? 

De pijlers zijn:

  • Hoe proactief ben jij in jouw werk? Of reageer je vaak op reacties van anderen?
  • Begin met het eind voor ogen: heb je helder wat het doel of de bedoeling is en hoe je dat efficiënt kunt vormgeven? 
  • Belangrijke zaken eerst: wat vraagt om prioritering? Hoe weeg je dat af?
  • Denk in termen van WIN -WIN: de brug tussen de transactionele analyse en onze onderlinge communicatie en afstemming.
  • Eerst begrijpen, dan begrepen worden: de kracht van luisteren. 
  • Synergie: is je handelen in lijn met het grotere doel? Wat is de rol van zingeving?
  • Houd je gereedschap scherp: vaardigheden, kwaliteiten en talenten.

Tijdens dit dagdeel delen we kennis over effectiviteit, maar gaan we ook effectief aan de slag. Na dit dagdeel heb je zicht op hoe jij je werkzaamheden en de vraagstukken waar je voor staat effectiever kunt indelen.

Systemische wijsheid;

Als professional zijn we allemaal onderdeel van een systeem. We zijn een systeem en werken met meerdere systemen. Met een systemische bril hebben we handvatten hoe we naar complexe vraagstukken kunnen kijken en het geeft ons ook ruimte voor kleine interventies of om systemische vragen te stellen met groot resultaat als gevolg. We gaan aan de slag met het thema ‘Vitale systemen’ en gebruiken hiervoor metaforen. Wat heeft een systeem nodig om te groeien en te ontwikkelen? Door systemische vragen te stellen kun je sneller patronen herkennen, en daardoor ook intergenerationele patronen. Hiermee voorkomen we dat we deelbrandjes blussen, maar juist naar de brandhaard kijken. Met systemische wijsheid haal je sneller boven tafel wat de kern van de situatie is, hierdoor ontstaat er erkenning en soms ook herkenning. Door alleen al iets te erkennen, is er soms niet eens hulp of een interventie nodig.

Na deze dag kun je systemische vragen stellen, uitzoomen en kleine systemische interventies plegen met groot resultaat voor jezelf, als wel organisatie en de ander.

Transactionele Analyse.

We gaan aan de slag met de (5) rollen en die je altijd tegenkomt. Wat is je voorkeursrol en hoe zou je kunnen spelen met andere rollen? Je leert meer over de transactionele analyse en je kunt het model toepassen in je eigen vraagstukken, communicatie en afstemming met de inwoner en andere teamleden. Ook maken we de vertaalslag naar de drama en de winnaarsdriehoek.

Conflicten en negatieve emoties: leren van conflicten.

Harmonie is niet het uitblijven van conflicten, maar ermee weten om te gaan. Je leert meer zicht te hebben op jouw rode knoppen en stress-raampje, zodat je beschikbaar blijft voor de vraag van de ander. We gebruiken in deze sessie kennis van verbindend gezag. Je leert de escalatieladders toe te passen en bent je bewust van de verschillende ladders.
Ook gaan we oplossingsgericht aan de slag. Samen verkennen we de trein van negatieve emoties. Hoe doorbreken we negatieve emoties? Hoe werkt het voor onszelf en welke tools en handvatten hebben we nodig om uit de strijd te gaan, zonder stil verzet of quiet quitting maar juist vanuit verbinding? Hoe komen we gezamenlijk tot progressie? Wat vraagt dit van mij aan vaardigheden, kennis en faciliteiten?

Praktische informatie

Voor teams en individuen

Het zijn praktische ervaringsgerichte trainingen.

Je ontvangt 16 SKJ punten voor het volgen van deze training!

Van elk dagdeel (3,5 uur) krijg je materialen, zodat je de werkvormen ook terug kunt laten komen in verdere intervisie, casuïstiek en ontwikkeling.
Alle thema’s hebben aandacht voor stress-sensitief werken, jouw energiegevers en -nemers en jezelf als instrument.
Kosten incompany: € 888 excl. btw per dagdeel.
Locatie: kan op locatie.
Groepsgrootte: als de ruimte geschikt is ongeveer 15 à 20 deelnemers.
Kosten individueel: € 99 p.p. excl. btw.

Interesse? Vul dan onderstaand formulier in

Soort training

8 + 15 =