Opleidingen

Welkom op de opleidingen pagina van het Reflectielab.

Hier vind je informatie over de online leeromgeving met masterclasses. 

Ook vind je hier een overzicht van de opleidingen en trainingen die het Reflectielab jou en jouw organisatie te bieden heeft.

Ben je op zoek naar een op maat gemaakte training of opleiding? Neem dan contact op, zodat we samen een passende incompany training kunnen realiseren.

De opleidingen van het Reflectielab zijn ontwikkeld voor:

  • Trainers, adviseurs, maatschappelijk werkers, consultants, coaches, leidinggevenden, docenten en hulpverleners

  • Scholing is op HBO+ leer- en werkniveau

  • Je ontvangt altijd passend leermateriaal

  • Trainer (Summer Koster) is Nobtra gecertificeerd

Opleiding

‘Systemische wijsheid in de jeugdhulp en het sociaal domein’ – 2 dagen

Tijdens de 2-daagse opleiding ‘systemische wijsheid in de jeugdhulp en het sociaal domein’ leer je systemische principes toe te passen in complexe vraagstukken en leer je vanuit een systemische bril vragen te stellen en systemische interventies toe te passen.
Ook leer je de kunst van holding space: het beschikbaar zijn in complexe situaties zonder “energielek”.

Training

‘Systemische handvaten’ – 1 dag

Je gaat tijdens deze training vanuit systemische wijsheid naar veranderopgaven kijken en leren hoe je systemische vragen kunt stellen. Na deze dag kun jij projecten, veranderopgaven, vergaderingen, bijeenkomsten intervisie en casuïstiek vanuit een systemische bril begeleiden.

Opleiding

Omgaan met weerstand’ en ‘Samenwerken bij botsende belangen – 2 dagen

Tijdens deze tweedaagse kijken we vanuit systemisch perspectief naar weerstand en andere perspectief en behoeften. Je leert om te gaan met weerstand zonder te redden of in aanklaagmodus te schieten. Je leert kijken naar de behoeften en de verbindingen die er wél zijn.

Opleiding

Verdiepende besluitvorming (Deep Democracy) in het Sociaal Domein – 2 dagen

Tijdens deze 2-daagse leer je Deep Democratische gesprekken en besluitvoering uit te voeren. Je leert vanuit de grondbeginselen van gedragen besluitvorming anders te overleggen en tot besluiten te komen. Je leert het proces van besluitvorming vanuit een neutrale positie, maar toch met leiderschap te faciliteren. Hiermee kun je collega’s en anderen ondersteunen in het faciliteren van overleggen en multidisciplinaire gesprekken. Deze opleiding is SKJ geregistreerd.

Training

Ontwikkelcarrousel – 4 dagdelen

Wil je aan de slag met jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling en tools die jou als sociale professional ondersteunen in je “vakmanschap” met oog voor reflectie, ontwikkeling en verdieping?

Dan zijn deze dagdelen ideaal voor jou.

Training

Systemische intervisie- en inspiratielab, inclusief live dag

Dit systemische intervisie- en inspiratielab is geschikt als jij al een basiskennis van systemische wijsheid hebt. Heb je nog helemaal geen ervaring? Boek dan eerst een systemische verkenning waarin Summer je 1-op-1 meeneemt in systemische principes.

Online Leeromgeving

Systemische wijsheid: vitale systemen en samenwerkingen.

Vitale systemen en samenwerkingen zijn enorm geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in leren, ontwikkelen en samenwerken. Ben je adviseur, docent, leidinggevende, consulent, maatschappelijk werker, coach, ondernemer, teamlid of pedagoog? Dan heb je veel te maken met samenwerkingen. Je weet dat je situaties van anderen niet kunt veranderen, maar dat je wél invloed hebt. Die invloed start al bij het stellen van vragen, nieuwsgierig zijn en het herkennen van relaties en verbindingen.

En profiteer nu tijdelijk van de SUMMERsale! Ontvang tot 1 september 2024 deze online masterclass voor slechts € 44,- in plaats van € 99,-.   

Voor het onderwijs

Leergang onderwaterpraat

In een wereld van verdiepende gesprekken, verrijkte besluiten en verbindende conflicten is er ruimte voor iedereen. Ieders bijdrage doet ertoe. In het onderwijs leren kinderen en studenten, naast basisvaardigheden, ook vaardigheden om in een snel veranderende maatschappij waar de problemen niet meer individueel aangepakt en opgelost kunnen worden mens te zijn.

We hebben elkaar nodig, als mens en als burger. Onderwaterpraat als benaderingswijze geeft vaardigheden, competenties, connectie en steun om dat op school en in de klas te realiseren en sluit in alle opzichten aan bij burgerschapsonderwijs en de burgerschapsdoelen.

Wat anderen zeggen

“Reflectieve trainer en creatief brein

De trainingen die Summer Koster ontwikkelt en verzorgt, worden zeer positief en inspirerend beoordeeld door de deelnemers. Deelnemers geven aan dat zij geactiveerd worden om te reflecteren op hun handelen, maar ook om tot stappen te komen binnen hun eigen werkplek of organisatie. Zij geeft voor ons zowel trainingen in het open aanbod als ook incompany en maatwerktrainingen. Na iedere training ontvangen de deelnemers een uitgebreid evaluatieformulier. Deze evaluaties worden regelmatig met elkaar doorgenomen.

Summer is een leergierige, creatieve en enthousiaste trainer. Ze is ontwikkelingsgericht en ziet steeds nieuwe kansen en mogelijkheden. Haar creativiteit komt uitstekend van pas tijdens haar trainingen, het is goed terug te zien in haar werkvormen en de opbouw van de trainingen.

Summer Koster heeft een groot reflectief vermogen, is leergierig en investeert in een reflectieve praktijk.”

Margreet

Directeur TIMM Consultancy en het Lock

Vakkennis, en reflectieve trainer

Ik ken Summer sinds begin 2020, samen hebben we diverse trainingen binnen de jeugdhulp en het sociaal domein mogen geven. 
Ze is een gedreven trainer met kennis van zaken en aandacht voor de deelnemers. 
Tijdens de trainingen is er veel ruimte voor reflectie, de manier van kennisoverdracht van Summer is zeer prettig met veel interactie.
Doordat Summer zelf uit het werkveld komt en daarnaast de feitelijk kennis goed eigen heeft gemaakt, weet zij de trainingen op een fijne en duidelijke manier te geven en weet ze iedereen mee te krijgen en te voorzien van de nodige kennis en kunde. 
Een energieke, prettige en vooral ook kundige trainer met aandacht voor de mens achter de professional. ”

Klariena

Zelfstandig adviseur en trainer

”We gunnen iedereen een Summer

Intervisie bij Summer is anders en toch ook weer niet. Iedere keer is het een uitnodiging en uitdaging om de diepte in te gaan, samen te leren en samen te ontwikkelen.

Na iedere sessie gaat de groep geïnspireerd en verrijkt verder. We gunnen iedereen een Summer als intervisie begeleider.”

Marjan

Manager gemeente