Succesreflectie

Wat betekent succes voor jou?

Hoe kijk jij naar succes? In onze cultuur koppelen we het vaak aan kwaliteiten, eigenschappen of discipline van iemand. In andere culturen geloven ze weer in andere redenen voor succes zoals religie of iets spiritueels. Of heb je soms een beetje geluk? Een soort magic touch? En ben je op de juiste plek op de het juiste moment? En kan het ook komen door bijdragen van anderen? Die jou hebben geholpen naar een succesvolle situatie. Goed om bewust stil te staan bij welke elementen hebben jou geholpen. In welke context vond het plaats? Welke stappen heb je genomen en wat ging goed? En wie hebben jou geholpen? Wie pakte welke verantwoordelijkheid? Allemaal zinvolle vragen die handig zijn om in de toekomst weer succes te krijgen.

Want als je meer van dat succes wilt wie wil je er dan weer bij betrekken? Wat werkte de vorige keer? Welke bouwstenen ga je weer gebruiken? Hoe creëer je weer dezelfde energie? Het mooie is dat dit groepsproces gaat om de kleine stappen die gezet worden. Alleen dat al mag gevierd worden. Maar ook: wat leren we van successen? Daar ligt de verbinding met elkaar. Want de weg ernaartoe is fluïde, het is geen rechte lijn van A naar B.

Succesreflectie is ook goed in te zetten bij interventies, coaching en andere hulpverlening. Nadenken over wat jou heeft verder geholpen en kijken naar de magische elementen die je weer wilt gebruiken. Ook ideaal om ook in je team te doen. Samen terugkijken naar wat er goed ging. Waar je meer van wilt en waar je van hebt geleerd.

“Het is altijd een aaneenschakeling van kwaliteiten, tijd, omstandigheden, juiste ingrediënten die succes geven.”

Luister hier naar deze kort, maar krachtige podcast voor nóg meer mooie vragen over succesreflectie die leiden naar vervolgsuccessen. Ik neem reflectieve vragen met je door om in en uit te zoomen op succesvolle ervaringen. Niet alleen, maar samen.