Systemische wijsheid & Human Design

Human Design is een systeem, een energetische blauwdruk die jij al vóór je geboorte krijgt, dat je inzicht geeft in hoe jij met energie omgaat. Het een combinatie van verschillende stromingen als kabbala, kwantumfysica, chakra-leer en astrologie. Iedereen heeft een energietype die je vertelt hoe jouw energie-uitwisseling met de wereld is. Dat kan je inzicht geven in ‘hoe jij werkt’. Hoe je dingen aanvliegt, wat je talenten zijn en de lessen die je komt leren. Het geeft je wijsheid vanuit je lijf en is een soort handleiding over hoe de dingen voor jou kunnen werken. Het vertelt je niet wat je wel en niet mag doen. Je mag alles en je kunt alles. Experimenteer vooral welke route gemakkelijker of moeitelozer gaat. Dát is het. Human Design geeft je niet alleen een unieke manier om jezelf te begrijpen en te omarmen, maar het helpt ook bij het begrijpen van anderen op een dieper niveau. Het nodigt uit tot meer ruimte, begrip, compassie en harmonie in relaties en groepen, omdat we leren dat we allemaal anders zijn en verschillende gaven hebben om bij te dragen.

Dit systeem heeft 7 autoriteiten en 5 energietypen die jou helpen te ontdekken wie je bent. De autoriteiten zijn als een innerlijk GPS-systeem, die jou richting geeft in hoe jij beslissingen neemt vanuit je gevoel en intuïtie. Je laat je emoties spreken en denkt er niet bij na. Er zijn 5 energietypes. Welk type jij bent, kun je laten uitzoeken. Ben je een generator, manifestor, projector, manifesting generator of reflector? Ontdek je authentieke zelf. De sacrale autoriteiten zijn heel erg in het moment, krijgen direct fysieke reactie door: ja of nee. Heel handig bij besluiten nemen. BAM, ze voelen ‘m direct. Er zijn ook autoriteiten die iets meer tijd nodig hebben om bijvoorbeeld een besluit te kunnen nemen. En door te delen hoe het voor jou werkt, ontstaat er veel meer ruimte en kun je mensen op de juiste plek in hun kracht zetten.

Als je je eigen design kent en de dingen gaat proberen die volgens jouw design ook echt voor je bedoeld zijn, komen die dingen makkelijker naar je toe. Dan weet je of iets minder of meer voor jou bedoeld is. Je weet hoe jouw systeem werkt, wat jouw reacties zijn en wat van de groep is. Wat is de systemische wijsheid hierin? Alles types hebben elkaar nodig. Voor een optimaal functionerend geheel zijn ze allemaal belangrijk, en heeft ieder zijn eigen rol. Dat is een stukje insluiten van alle wijsheden die er zijn en hoe we daar optimaal gebruik van kunnen maken. Die balans is als mooi symfonisch orkest.

Het geeft niet alleen jou handvatten, maar je leert ook de verschillen in teams en relaties te herkennen en te begrijpen. En ook ruimte te geven om alles te laten zijn. Net als bij systemisch werken. Beide benaderingen benadrukken het belang van context en verbinding. Ze herinneren ons eraan dat we deel uitmaken van iets groters en complexers, waarbij de delen niet los van elkaar kunnen worden gezien. Een holistische kijk op de wereld, waarin verbinding en samenhang centraal staan, kan ons helpen om een dieper begrip te krijgen van onszelf en onze plek in het universum.

Er is inmiddels veel info te vinden over Human Design. Maar jij geeft zelf kleur aan alles wat je doet. Dat staat niet in jouw design. Je vindt uiteraard wel herkenning in vraagstukken en patronen. En dat is weer een mooie link naar systemische wijsheid. Als je kijkt naar herhalende familiepatronen, die zie je ook terug in de designs van jouw ouders, grootouders en generaties daarvoor. En bij systemische wijsheid gaat het ook over luisteren naar je lichaam en niet naar je wat er zich in je hoofd afspeelt. Maar écht aanwezig zijn en voelen. Dat zijn we tegenwoordig niet meer gewend. En dat maakt het direct spannend. Wat gebeurt er in mijn lijf? Is het wel van mij? Dat is de vraag. Daarin is Human Design ook een heel mooi systeem. Wat is van mij en wat is van de ander? Om er vervolgens op een andere manier te kunnen kijken. Het oordeel verdwijnt en er ontstaat meer ruimte en acceptatie dat het voor iedereen anders werkt. En dat we samen ruimte kunnen bieden voor al die verschillen. Dan wordt samenwerken een heel ander vraagstuk. En iedereen gewoon als zichzelf aanwezig mag zijn. Dan worden kwaliteiten en wijsheid goed benut. Dat betekent inclusie: iedereen doet mee. We kunnen met elkaar het beste in elkaar naar boven halen.

“Het alleen zinvol om te weten hoe het voor jou werkt, als je ook begrip hebt dat het voor een ander anders kan werken.”

Human Design helpt je ‘wat heb jij nodig’ hebt om stappen te zetten en systemisch werken maakt je bewust van ‘het begon niet alleen bij jou’. We zijn allemaal een product van de keuzes die onze ouders en voorouders hebben gemaakt.

Summer heeft samen met Mandy, expert op het gebied van Human Design, hierover een superinteressante podcast opgenomen. Meer weten over overeenkomsten tussen Human Design en systemische wijsheid? Luister hem hier!

Vragen hierover? Meer weten? Laat je horen! Nemen we vraag mee naar een volgende podcast.