Systemische Wijsheid live dag

Voor veel problemen, gedoe en blokkades waar we nu voor staan, is systemische wijsheid een antwoord. Een wijsheid erbij, die aandacht heeft voor oorsprong, verbindingen en voor groei. Want als we blijven doen wat we deden, blijven we krijgen wat we kregen.

Stel je voor dat je een bril hebt die je gericht op kunt zetten als je tegen patronen aanloopt of in situaties terechtkomt waar veel gedoe en problemen zijn. Je leert met die bril te zien en of te voelen waarom dit probleem zo logisch is. Wat maakt het logisch, is een andere benadering dan “waarom of hoe”.
Deze systemische wijsheid hebben we allemaal, maar soms moeten we het ons weer even herinneren. Deze wijsheid zorgt er dus ook voor dat er minder energielekken zijn en meer ruimte voor verbinding en groei.

Systemische wijsheid geeft ook inzicht in verbindingen. Problemen en gedoe hebben altijd een oorsprong in verbindingen. In het gebrek aan verbindingen, of in de verbindingen met overtuigingen of anderen, die logisch zijn maar groei en ontwikkeling in de weg staan. Met systemische wijsheid zet je een bril op waarmee je verbindingen kunt zien, benoemen en herkennen.

Systemische wijsheid is een antwoord als je groei en ontwikkeling wilt begrijpen, en wilt ervaren wat daarvoor nodig is. Het inzetten van systemische wijsheid is voor jezelf, gezin, team en organisatie ontzettend waardevol.

Ik deel heel graag de verschillende varianten van systemische wijsheid met je, zodat jij ook kunt ervaren waarom het heel logisch is dat we nu wel wat meer systemische wijsheid voor complexe vraagstukken kunt gebruiken.

Je bent van harte op de systemische wijsheid live dag van het Reflectielab op 6 december! Een dag vol systemische ervaringen over behoud en groei. Je leert systemische wijsheid toe te passen op verschillende vraagstukken en je gaat gegarandeerd met een hoop inspiratie naar huis.

Wat gaan we doen?

Tijdens deze dag leer je met systemische wijsheid vraagstukken op te lossen, leer je een systemische bril op te zetten en herken je patronen in jouw leven, of organisatie. We gaan aan de slag met interventies waardoor vraagstukken die vastzitten met nieuwe wijsheid weer mogen stromen. Je raakt geïnspireerd om op een creatieve manier systemische wijsheid toe te passen in je dagelijkse en werkzame leven én er is ruimte om te oefenen met systemische interventies.

Waarom systemische wijsheid?

Individuele brandjes laten zich niet blussen als het onderdeel is van een groter patroon. In de categorie ‘je gaat het pas zien als je het doorhebt’, is erkenning steeds vaker de bodem van de oplossing. Iets erkennen (zichtbaar laten zijn) geeft rust en voorkomt dat we deelbrandjes gaan blussen. Zien we de gloeiende brandhaard op tijd? Dan voorkomen we dat de vlam in de pan slaat. Hoe dat werkt, ontdek je bij de systemische live dag.

Vaak willen we een ‘deelbrandje’ uitblussen: een probleem dat oppopt zonder dat we oog hebben voor patronen en intergenerationele vraagstukken, bijvoorbeeld een kind dat ander gedrag laat zien. Wat als we eerst uitzoomen en zien dat het heel logisch is dat het kind dit laat zien? En we het gedrag van het individu niet loskoppelen van het systeem? Maar zien dat het een interactie is? Of een verandering in de organisatie of in het team dat maar niet van de grond komt, vaak is er een onbewuste verbondenheid of spanning tussen behoud en vernieuwing. 

Ergens weten we het, maar doen we het ook? En hoe blijven we daarmee in verbinding met anderen in het systeem dat actie van ons eist? Het durven bespreken van patronen en het logisch vinden dat vraagstukken zichtbaar worden als er in het verleden allerlei impactvolle gebeurtenissen hebben gespeeld: dáár vindt de echte ontwikkeling plaats.

Soms betekent dat zélfs juist niet helpen, geen brandjes blussen, maar systemisch aan de slag gaan. Hoe je dit doet? Dat leer je tijdens de live dag op 6 december.

‘De wereld kan best wat extra systemische verbinding en wijsheid gebruiken.’

Ik zie je graag de 6e!

Je ontvangt het Systemische Wijsheid-intervisieboek zodat je alle werkvormen ook als naslagwerk kunt gebruiken.

Programma
09:30 uur Inloop en ontmoeting

10:00 uur Start van het programma tot de lunch:

Systemische wijsheid; logisch geweten

Systemisch waarnemen

Vitale systemen

Systemische vragen stellen

Rond 12:30 een vegetarische lunch

Het programma na de lunch:

Systemische verkenningen oefencarrousel

We gaan aan de slag met meerdere systemische ervaringen

16:00 uur Afronding

16:30 uur We sluiten de dag af

Je ontvangt systemische tools om je systemische wijsheid verder uit te diepen.

Om het leerrendement te waarborgen, zijn er maximaal 12 plekken beschikbaar.

Woensdag 6 december – 09.30-16.30 uur

Locatie: Het Duurzaamheidscentrum in Assen

Kosten €244

Wat anderen zeggen

Wat een vakvrouw en wat een waardevolle informatie wordt er gedeeld. Dit is op zoveel plekken toepasbaar. Dankbaar dat ik hieraan mee doe.

Heide

strategisch adviseur

Elke keer weer nieuwe inzichten en genieten van de creativiteit en wijsheid die gedeeld wordt.
Ik raak voortdurend geïnspireerd. Ik heb nu al zin in het vervolg

Albertje 

Coordinator Drenthe College

Summer raakt en weet echt veiligheid te bieden waardoor de systemische verkenning met haar veel inzichten bood, maar ook veiligheid om nieuw gedrag uit te proberen. Met Summer deed ik een tafelopstelling en ondanks mijn ervaring met systemisch werk was deze ervaring ontzettend positief en verdiepend. Na deze sessie kon ik echt nieuwe stappen maken. Summer is een vakvrouw.

Tamara

directeur gezinshuis

Zeer inspirerende werkvormen, zoals de wonderreflectie worden er gedeeld.
Mijn ervaringen van de bijeenkomsten zijn zeer positief: verhelderend. Mooi om in gesprek te gaan en de verdieping op te zoeken met elkaar. Ik neem sinds de eerste bijeenkomst al nieuwe inzichten mee voor de gesprekken die ik voer en zie vraagstukken op een andere manier. Dankbaar dat ik de kans heb gekregen om aan de systemische intervisie mee te mogen doen.

Elly Posthuma

Adviseur Opleiding & Ontwikkeling