Wonderreflectie

Wonderreflectie is gebaseerd op de wondervraag. Een krachtige tool om gewenste verandering te visualiseren. De wondervraag komt van oorsprong van Insoo Kimbergen, een van de grondleggers van het oplossingsgerichte gedachtegoed.

Wil je losmaken wat vast zit en weet je niet waar te beginnen? Soms is iets te groot om zomaar ergens te beginnen maar kan het dromen, visualiseren en even mijmeren zeker helpen om hernieuwde inzichten te krijgen.

Een wonderreflectie is het krachtigst als je de gewenste verandering ook kunt voelen, waarbij het lukt om al je zintuigen aan te zetten. Dus niet alleen je hoofd (en je radars laten denken) want ons verstand en brein is nogal overschat. Reflecteren doe je veel met je lijf en ervaringen zetten zich vast. Het proces van de reflectie is hiermee het krachtigst want het is niet van A naar B maar een wonderreflectie is een bewustwording die tussen in plaats vindt. Fysiek en mentaal.

De wonderreflectie start met de vraag; denk aan de gewenste verandering of wat als iets lukt wat je graag zou willen…En daarmee is er een startsein voor verandering in gang gezet.

De perfecte oplossing visualiseren geeft hoop en energie. Het energie gevende stuk, ervaar je in je lijf als je nadenkt over de wens. Wat voel je? En waar voel je dat?

Een wonderreflectie is toekomst gericht, maar met het leren van de geschiedenis en het hier en nu. Nu zijn je zintuigen aan de beurt: wat voel, ruik, zie je? Hoe ziet die ideale situatie eruit? En als je denkt aan de uitkomst, voel je dan vlinders? Ben je relaxed of juist energiek?

Misschien weet je nog niet precies hoe jouw droomsituatie eruitziet. Dat kan heel goed. Laat los dat je het moet weten, maar onderzoek gewoon verder. Schrijf op wat je al wél weet en wilt. Daar zit het goud en is hét ingrediënt voor jouw wonderbrouwsel.

De volgende stap na het visualiseren is het avontuur om de dingen te veranderen. Om het perfecte drankje te brouwen: de gewenste situatie. Een belangrijk moment is om stil te staan of dat wat jij wilt ook echt van jou is. Of doe je het voor een ander. Is het een overtuiging die aan je knaagt? Voor een ander iets doen, is prachtig, maar jij moet het voelen. En wat durf je achter te laten? Wat doe je nu wat je dan niet meer gaat doen? Kun je dat concreet maken? En zijn er mensen die jou daarbij kunnen helpen? Voor de ideale oplossing gaan, betekent ook ergens ‘nee’ tegen zeggen. Dat is de expeditie naar een kleurrijke situatie. Zoals jij die voor ogen hebt.

En wat komt daarna? Je hebt een ideaalbeeld in je hoofd, je bent op innerlijke reis gegaan en je bent het gaan doen. Met een snufje winst en verlies. Stilstaan bij wat je al hebt bereikt, wat je hebt geleerd en gebrouwen, maar ook eigenschappen als durf en zelfvertrouwen mogen gevierd worden. You did it!

“Om iets te bereiken, moet je ook dingen loslaten.” Stel je bent heel wat jaren verder. Wat is dan de boodschap aan je oudere, wijze zelf?

Meer over de wonderreflectie? Luister de podcast Wonderreflectie met daarin een hoop inspirerende vragen om aan jezelf te stellen n.a.v. je gewenste verandering en laat je inspireren door de wonderreflectieformat.